1. 5. 2015

55. výročí od prvního spojení OK2KOG

Na letošní 1. máj připadá 55. výročí založení a 55. výročí od prvního spojení zuberského radioklubu OK2KOG.

Historie radioklubu je spojena s otevřením závodního klubu Gumáren Zubří. V roce 1959 v závodním klubu založili Olda Čech (později OK2OI) a Ludvík Mikulenka rádio kroužek. Ten z počátku navštěvovali zájemci z gumáren, kteří si chtěli postavit krystalku a poslouchat rádio.

Postupně se přidali bývalí vojenští radisté. Někteří z nich složili za patronace rožnovského radioklubu OK2KRT provozní zkoušky a jakmile jich byl dostatečný počet, požádali v roce 1960 ministerstvo vnitra o založení radioklubu OK2KOG.

Zde je originál tehdejšího seznamu zapsaných operátorů:
Prováděcí předpis
Seznam registrovaných operátorů 1/2
Seznam registrovaných operátorů 2/2

Všimněte si, že i ženy byly mezi operátory: Z.Fricová a I.Janáčková.

Zdena Fricová
Prvním a dlouholetým vedoucím operátorem byl Jindra Malina (OK2BCH). Původně navrhovaný zakladatel rádio kroužku Olda Čech měl z politických důvodů se získáním samostatné značky nějakou dobu problémy.

Povolení bylo platné od 1. května 1960 a radioklub okamžitě zahájil provoz. První spojení navázal Vladimír Svák se stanicí I1ZZ.
Ing. Vladimír Svák (OK3CFC)
Ing. Svák pocházel z Bystřičky. Po škole začal pracovat v nově založené Tesle Rožnov a bydlel v Zubří v závodním klubu ještě se dvěma kolegy. Po tom, co byl založen v ZK rádio kroužek, tak se přidal a byl to on, kdo navázal první spojení.
Po vojně působil jako odborný asistent na vysoké škole v Žilině. Na Slovensku získal značku OK3CFC. Zemřel v roce 1980.

Na první spojení vzpomíná Eduard Opálka:
„Večer před prvním májem byla v ZK prvomájová zábava, seděli jsme se Svákem v baru a čekali na půlnoc. Přesně o půlnoci jsme šli do místnosti radioklubu, nažhavili EK10ku a na 3,8MHz jsme udělali první spojení s Frankem I1ZZ, potom následoval HB9YD/LU z Argentiny. Radost byla samozřejmě veliká, tak jsme to šli oslavit zpět do baru.“

První deník - úvod

První spojení OK2KOG
Že byl hlad po spojeních, dokazuje první stránka dochovaného deníku. Během prvního dne byla navázána řada spojení a operátoři se prostřídali. Z dnešního pohledu je úsměvná například poznámka v 9,00: „rádio služba v prvomájovém průvodu“.

Pro ty co si tuto dobu nemůžou pamatovat, tehdy se muselo zapisovat vše: kdy byla stanice otevřena, uzavřena, kdo byl přítomen, veškeré pokusy, poslechy, spojení atd…. V deníku je dokonce zapsaných několik kontrol provedených v radioklubu.

Když si prolistujeme první deník, vidíme, že první provoz byl hlavně na 3,8MHz, ale již v prvním roce radioklub navázal také spojení na 144MHz a zúčastnil se polního dne na VKV.

V roce 1960 se Rožnovský radioklub OK2KRT nezúčastnil PD, tak si Zubřané půjčili zařízení včetně antény a vyrazili na Soláň. Jak vzpomíná na první polní den Standa OK2BGN?

„Nějaké spojení se podařilo, ale večer se pokazilo počasí, přihnal se silný vítr a dokonce sněžilo (23.07.!). Na anténě se nám utrhl svod, kdo jej opraví? V tom větru nepřicházelo v úvahu sundat stožár. Nakonec to zbylo na Edu Opálku. Ovázali jsme jej lany a vyšplhal nebo lépe řečeno vytáhli jsme jej na stožár, kde vyměnil vedení a mohli jsme pokračovat. Podle deníku se podařilo ve dvou etapách udělat celkem 38 spojení. Dokonce jsme měli více než takoví borci jako OK2KJT“ :-)

První Polní den - 1960
První Polní den - 1960
Od prvního Polního dne se Radioklub začal zúčastňovat i jiných VKV závodů, vyhráli například jednu etapu SP VKV kontestu:
Diplom za vyhranou etapu VKV kontestu
Letos jsme si v klubu řekli, že by to chtělo nějakou příležitostní značku, ale bohužel, ty jsou příliš drahé (3000Kč). Rozhodli jsme se tedy požádat o značku závodní. Možná nás tedy zaslechnete v některém závodě jako OL7Z.

Něco z historie polních dnů napíšeme při příležitosti 55. výročí prvního PD u OK2KOG před prázdninami.

Žádné komentáře: