8. 8. 2015

Jubilejní 55. Polní den

Jak jsem se zmínil v minulém příspěvku, letošní polní den byl pro OK2KOG jubilejní 55. Původně jsem předpokládal, že sepíšeme nějakou historii, ale dohledat údaje není snadné, proto jen stručně s doplněním několika fotografií.

Prvního polního dne se OK2KOG zúčastnil již v roce 1960 ze Soláně. Tehdy se podařilo na 2m udělat 39 spojení. Na jaké pořadí to stačilo bohužel nevím, protože jsem našel výsledky pouze prvních dvaceti stanic.

Následovaly PD společné s OK2KRT a od roku 1964 se kolektivka zúčastňovala PD již jen samostatně.

V roce 1964 jsme na 2m skončili na 81 místě (ze 178) a poprvé jsme jeli i na 432MHz (21. místo z 26). První léta se jezdilo na Střítežské paseky, potom několikrát na Radhošť a od poloviny 70 let se začalo jezdit na Bystřické díly.

Myslím si, že polní dny hlavně v 80. letech byly zdařilé akce a spoustu z nás v podstatě přivedly k závodění na VKV.

Díly nejsou žádný zázračný kopec, ale většinou se nám podařilo na 2m umístit okolo první třetiny pořadí. Na 70cm to bývalo slabší, ale vždy se nějaké spojení podařilo udělat.

60. léta

70. léta

80. léta

1960

1962

1963

1965

Zpět k letošnímu polnímu dni. Původní myšlenka uspořádat setkání při příležitosti výročí prvního spojení se nám nepodařilo realizovat a tak padl návrh sejít se při Polním dnu na Dílech. Využít toho, že máme k dispozici závodní značku OL7Z.

Přibývající léta bohužel nezastavíme a spousta z nás již nemůže stanovat v přírodě. Stanovili jsme si za cíl odjet alespoň  část závodu v sobotu a v klidu navázat symbolických 55 QSO, když je to výročí.

V pohodovém tempu jsme se začali scházet na kopci již dopoledne. První dorazil Jarda OK2VMI, potom Mirek OK2FBY se Standou OK2BGN, o něco později dorazili Petr OK2POE, Eda Opálka a Jirka OK2POI.

Chvíli po nich i náš dlouholetý kuchař Honza Surý s manželkou a odpoledne ještě přijel Petr Pavelka s manželkou. Během dne se zastavilo na návštěvu také několik rodinných příslušníků. Mohlo nás dorazit i více, ale někteří byli v zahraničí a některé jsme nestihli včas informovat a měli již jiný program.

V klídku jsme postavili 2m anténu, zašli si do blízké hospůdky na oběd, zavzpomínali na společné závody a prohlédli historické fotky. Standa byl trošku smutný. Několik let na Dílech nebyl, a když viděl jak porostla vegetace, tak mnoha spojením šanci nedával.

Nakonec jsme v pohodovém tempu udělali přes 80 QSO na 2m a rozdali jsme body i na 70cm – 13 QSO (FT819 a GP) a na 3cm – 10 QSO.

Překvapil 2m, kde tentokrát nebylo absolutně žádné rušení. Asi skutečně ubývá stanic, tak možná začneme opět pravidelně závodit :)

Tak tedy na slyšenou pod OL7Z v nějakém příštím závodě.

2m

3cm

Závodní pohodička: OK2POE a OK2FBY

Eda Opálka

Honza Surý – kuchař

Jarda 2VMI

Jirka OK2POI

Když turecké kafe, tak po turecku

Mira OK2FBY

Petr OK2POE

Petr Pavelka – Loudil

Standa OK2BGN


Žádné komentáře: