9. 10. 2010

UHF 2010 u OK2KOG

Po docela pro nás slušném výsledku v PD jsme se rozhodli opět vyjet do Jívové JN89QR. A jelikož s kótou už nic lepšího udělat nejde, padla volba logicky na posílení výbavy, když je to v operátorké účasti stále stejné (OK2POE,OK2FBY a OK2BGN). Neustále dohady na fórech, kdo co používá za zařízení, nahlodaly i nás a tak jsme se v boji o pohár OK2KKW rozhodli vsadit na transvertor DB6NT a pořídili jej i na 70cm. Na 23cm a 3cm funguje skvěle, tak proč ne na 70cm. Navíc, posíleni vzájemným soubojem na dálku s OK2KCE ve 100W kategorii, jsme nenechali nic náhodě a k zařízení přihodili další anténu, když už jim byly uznány body za PD proti pravidlům (špatně vypočtené vzdálenosti QSO). Tak se stalo, že jsme poprvé v životě vyrazili do závodu s „multibeamingem“ :D i když QRP. Byl to test, jestli se příští rok vydat cestou velkých kluků nebo se na to v… uplně :)

Tak a teď k plusům a minusům výměny železa pro ty, co zvažují podobnou věc. Starší, ale spolehlivou FT897 s upraveným ALC jsme vyměnili za nový transvertor DB6NT. Rozdíl na příjem se nezdál až tak veliký. Pravda, bez předzesilovače to poslouchá stejně citlivě jako 897 s ATFem, ale jinak zas takový rozdíl to nebyl. Rušení na 70cm jsme měli od OL7Q a OL9W, opět jako na běžné mašině i přes vzdálenost 70 a 80km. Je zajimavé, že bližší OK2C nám nedělali větší potíž než 5khz a přitom deklarovali směrem na nás výkon převyšující 1KW, ale OL7Q jsme měli 30 kilo nahoru dolu a OL9W taky. No, ale jsme na to zvyklí, tak si nestěžujeme, ono to nemá ani cenu :)

Jen by se dalo říct, že ani sebelepší transvertor nepomůže tomuto jevu zvedání výkonů. Co se týká vysílání, jeli jsme chvilku do obou antén s výkonem někde na hranici 90W, takže ten se dělil ještě na polovinu. I na takové „QRP“ se dařilo na výzvu dělat pěkné DX, nicméně opět se ozval 100km vzdálený OM3ID jako každý závod s tím, že ho rušíme. Tak jsme pak přepnuli raději na 1 anténu, abychom mu tam ten vstup na jihu „nerozbíjeli“ :D Podmínky na naši kotě v 600m se mi zdály dost slabé a nepropálitelné pořádně na západ, jih chodil fantasticky. Sem tam nás zabrzdily problémy s elektrocentrálou a občas si postavil invertor hlavu, ale dařilo se to nějak průběžně řešit. Vyšší pásma jsme jeli jen systém rozdávání bodů a tak na 23cm se vzala jen 4m yagina a 20W transvertor. 3cm jsme pro vichr ani nevybalili i když jsme ho měli s sebou, tak snad příště.

Nakonec se podařilo překročit hranici 60.000 bodů na 70cm. Pro OK2KOG je to rekord ve své dlouhé historii na 70cm, ale je otázkou jestli se i příště pouštět do honby za zvýšením spojení nebo ne. Jakkoliv 8x 9el. yagi šlapalo super a 4x 12 el. yagi na jih taktéž, je jasné, že by bylo potřeba ještě 2 směry dodělat. Už tak ale stavba ve 3 lidech na kopci zabírá pár hodin. Na straně zařízení už není co dál zlepšovat na přijímací straně, tak teď je jen otázkou, jestli vypustit do světa dalších 4x 800W PA nebo něco podobného. Mně osobně přestavá tohleto závodění dělat radost a asi vrhnu snahu na 23cm kde to snad bude čistější pojetí závodů a ne boj o holý život.

Tentokrát nám teda nic nespadlo, neodfouklo nás to a dokonce i nějaký ten bodový zisk se udělal i bez teamového kuchaře :D no bez tekutých pomocníků by se to ale neobešlo. Ještě že vyjíždíme na západ z valašských hor :D Marconiho závod v listopadu z kopce už určitě nepojedem, tak snad na slyšenou příští rok v nějakém subregionálu.

Petr OK2POE

Žádné komentáře: