10. 3. 2011

1. Subregionální závod 2011 u OK2KOG 70cm a 24Ghz

Letošní první závod se nesl ve znamení zimy a vichru. Hodně stanic mělo problémy s počasím a tak ani my jsme se neodvážili na kopec. Navíc zkoušet 24ghz v provizorním stavu venku by nebylo nejrozumnější. Už tak i při testech na půdě mi sem tam něco upadlo.

70cm jsem rozdával jen body. Kdo byl slyšet a slyšel mě, tomu jsem bodíky dal, ale našli se i takoví, co u mě byli v plné síle a dovolat se nepovedlo. Nakonec nějakých 9000 bodů i z domu se povedlo v rozdávačném tempu.

24Ghz je pořád ve stádiu testů, takže transvertor připomíná trošku vrabčí hnízdo. Před blížícím se závodem se narychlo dodělávala horna, protože jsme upustili od složitých parabol, které sice umožňují slušnější zisk, ale taky mají ostřejší směrovost. Jako plus navíc odpadl útlum z propojek a relátek. Chtěl jsem zkusit jestli se podaří ohnout signál přes kopce v okolí.

OL9W neměli 24ghz a Milan OK2IMH nebyl na Javorníku, tak jsem zkoušel, co v okolí uslyším. V sobotu u mě OK2C hrali i v mlze docela pěkně. Krásné spojení se povedlo SSB a dokonce i odrazem od severního kopce přes převýšení 150m mezi námi.

V neděli se udělalo pěkné počasí a tak jsem ještě zkoušel šmejdit po pásmu. Překvapivě ke mně prošel i přes 400m převýšení OK2BPR, který tam měl puštěný dávač a poslouchal jsem ho v čitelné síle. Pak jsem ještě zkusil na přímo znovu Dušnou v dobrém počasí a rozdíl proti sobotě byl znát. Zdá se, že 24 GHz se za kopec ohne taky.

OK2POE