6. 7. 2010

Polní den 2010

Letošní 50. výjezd OK2KOG se uskutečnil na nově objevenou kótu u Jívové, asl 636m JN89QR z MW závodu. Jak už bývá v posledních závodech zvykem, naše stavy řídnou, a tak jsme se opět zúčastnili rozdávání bodů v počtu 3 op. OK2BGN a OK2FBY ovládli 2m a na mě OK2POE zůstalo 70cm. Jakkoliv disponujeme pásmy až do 47ghz, nebyla síla vyjet od 23cm výš. Prostě nejsou lidi.

Qth nás přivítalo slunečným počasím a tak nebyl vůbec problém nainstalovat systémy na 2m a 70cm. Vše tak nějak chodilo od 12:00 utc a tak byl před závodem docela klid. Na 70cm sice byla horká chvilka, když na jedné z antén čtyřčete upadla cívečka hlídající PA, ale to se kupodivu do 30 minut vyřešilo. Asi už jsme zocelení problémy v minulých závodech. K naší výbavě měla přibýt 7m yagi na 70cm v 18m, ale k tomu nedošlo pro časové zaneprázdnění před PD. Ale i tak to nakonec chodilo víc jak uspokojivě. Před závodem, po vzoru dalších QRO stanic, jsme se rozhodli udělat si malou hostinu. Pravda, pečená kachnička to nebyla, ale Líďacký gril za 39kč a na něm ugrilované klobásečky chutnaly taky.

V závodě měli kluci na 2m totální rušení od kousek vzdálené stanice, tak to moc nepřeháněli. Já se věnoval 70cm a nutno říct, že posunutí víc na západ od big gun částečně pomohlo. OK2C byl u mě i přes 3x 800W široký 5 kilo nahoru dolů. Jediné vrásky trošku dělalo jako vždy OL9W a ani 66km v neděli nad ránem, když spustili CW, moc nepomáhalo. Ale kluci jeli na 310, takže se dalo docela slušně pracovat od 250 dolu, tak jsem to neřešil. Konečně po delší době jsem dokázal najit freq, kde se dalo volat cq, aniž bych měl S9 rušení. Příště se pokusím nacpat zase víc na západ. Nicméně podle mého subjektivního hodnocení, vymanění se z big gun kotle v Beskydech pomohlo. Konečné skóre 47.600 bodů a 209 QSO na moji výbavu je docela uspokojujícím výsledkem. Chodilo to opravdu dobře a kdo si řekl o spojení na KST, ten ho udělal. Poprvé jsem neměl LNA nahoře, ale dole zabudovaný v PA a musím říct, že se mi to zdá kupodivu jako šťastnější volba. ATFo chodilo dost dobře, nakonec nebyl problém slyšet 700km up stanice po celých 24 hodin.

Děkuji všem za QSO a v Uhf contestu naslyšenou i na jiných bandech.

Petr OK2POE