8. 7. 2009

PD 2009

Letošní polní den by se dal shrnout do jedné věty: Zase jsme měli o zábavu postaráno.
Počasí k nám bylo milostivé v sobotu, kdy jsme se během stavby antén přismáhli, ale v neděli už jsme museli přerušit na nějakou dobu závoděni a prchnout kvůli blížící se bouřce z vrcholu kopce níž. Naštěstí to zařízení přežilo a nouzové přístřeší (auto OK2VMI) taky.


Autentická poznámka OK2FBY… k bouřce jak ji viděl on…
V neděli okolo 13:00 se přihnala služná průtrž mračen spojená s náhlým zahřměním, vidíme se Standou 2BGN jak OK2POE urychleně opouští auto a prchá směr vůzek OK2VMI, který parkoval o 30m vedle. Musel mít v rukou grif, protože stihnul ještě odšroubovat koax od antény a nahrát zálohu deníku na flashku, to my už koax na 2m neřešili a utíkali spěšně za nim. Jarda VMI byl mile překvapen nenadálým zájmem o jeho luxusní automobil a v zápalu testování autorádia Evou a Vaškem na 130db nepostřehl ani hromy blesky. Navíc rozrušením nemohl najít kliče aby s námi poodjel do bezpečnější vzdálenosti. A když je našel, tak si vzpomněl, že má kola podložená šutrákama pro případ náhlé potřeby poodjet, hi. Nikdo se nenabídl v tom dešti je odstranit, tak se musel rozjet i přes ně.


Operátorsky jsme na tom byli ve složeni OK2FBY OK2BGN a OK2VMI na 2m a já OK2POE letos jako soukromník opět jen na 70cm.

K tak žalostnému počtu operátorů se na konci PD zjistilo, že OK2VMI nepřekonal svůj rekord 5QSO z 2. subregionálu a bude jich muset příště udělat alespoň 10 Hi.

Potěšila 5 minutová (ta se trošku protáhla na nějakou tu hodinku hi) návštěva ze zahraničí SQ8JII Adama, kterého jsme hned zneužili k výpomoci se stavbou stožáru. V dalších závodech se nám ho snad podaří dostatečně nalomit na 24 hodinovku i se závoděním a já budu moct 70cm jet opět pod OK2KOG, navíc ve 2 lidech je to přeci jen pohodovější než vše táhnout sám.


K závodění na 2m se vyjádřil Mirek OK2FBY:
Na kótě Soláň si začíname pomalu zvykat , že začátek závodu doprovázeji hezká spojení. Bylo tomu tak i tentokrát. Začaly se dařit spojení na jih a spojení hezky přibývala. Dá se říci, že i zbytek závodu byl bez velkých výkyvů, ale taky nepřišly žádné extremní condx. Výsledek je cca 55000 bodů. Spojení nebylo mnoho, ale průměr na qso se zvětšuje, což je úspěch. Je to i tím ,že na pásmu nebylo toliko rušení jako v minulosti. Nějaké tlustší stanice byly , ale to se dá přežít.


Se 70cm to nevypadalo letos moc dobře a chvilku ještě hůř…

Slibované 4če 4x 17el. 22dbd se mi podařilo sice sladit a dokončit, ale až na kopci se zjistilo, že na něj není stožár dostatečně dimenzován.
Následkem bylo ohnutí stožáru a menší pád antén při stavbě.

Odhodlání však zvítězilo nad lenosti se na vše vykašlat a tak došlo jen k nejnutnějším opravám, a snížení stožáru o nejkřivější části.

S vypětím sil se vše podařilo dát do vertikální polohy, a tady se musím omluvit manželce SQ8JII za zdržení rodinného výletu, protože ruce Adama se hodily. Taky to jsou nápady brát na kopec 14m hi.

Po minulém závodu, kdy se rozebíraly varianty, jaké zařízení je do závodu vhodné a jaké ne, jsem se nechal i já nalomit myšlenkou, že bez pořádného profi transvertoru to už nepude a vydal se touto cestou. Nicméně vše má své mouchy a tak jsem na něj odjel jen první hodinu, protože jsem nemělm připravenou dutinu a kluci z 2m mi dost rozbijeli příjem. Jaké bylo ale překvapení, když jsem zkušebně přepnul na starou osvědčenou ofiltrovanou FT-897, která byla mnohými radioamatéry „sepsuta“ jako nevhodné zařízení pro závod a měl najednou čisté pásmo.


Moje rýpnutí po 2. subregionálu asi padlo na úrodnou půdu a měl jsem celý závod pásmo bez rušeni od okolních stanic. To samé hlásili i kluci z 2m.

O anténě jsem se již zmínil, ta si prošla prvními dětskými nemocemi a příště snad už bude v plné kondici. LNA zůstal stejný ATF a PA buzený asi na 90W out výkonu. Potěšitelné je, že padla hranice 40.000 bodů, což je pro mě na 70cm už slušný výsledek a nebýt prostojů, věřím, že by se dalo s touto výbavou a QTH dostat i na 50.000 bodů. Nějaký čas jsem nebyl QRV kvůli obíhání antény a kontrolování, jestli ještě stojí, bouřka mi taky vzala nejspíš hodinku a kecafon jsem půl hodinky přesvědčoval v závodní činnosti po upozornění OM3ID, že mi tam něco blbne, tímto mu děkuji.

Závěrem lze tedy říct, že PD 2009 se relativně vydařil, opálili jsme se (někteří až moc), vydrželi vodní živel a dovezli si domů kvanta poznatků, co zlepšit do budoucna. Za měsíc OK2KOG zřejmě podstoupí QRP akci Pleština jako loni a pak na slyšenou ve VHF.

1. 7. 2009

Friedrichshafen 2009

Tak jako každý rok se i letos konalo mezinárodní setkání ve Friedrichshafenu. I přes relativně velkou vzdálenost 1000km jsme se rozhodli z Valašska na „západ“ podívat.



A bylo na co, pominu-li tuny nepotřebného materiálu.



Daly se zde sehnat docela hodnotné i nehodnotné věci, které nám zase usnadní radioamatérský život.



Kde už taky „zbrojit“ na sezónu než tady u tohoto stánku.



Velkým lákadlem byl moderní 44m výsuvný stožár, který by se jistě hodil na každém kopci.



Ruch a kvanta lidí nebraly do 18-té hodiny v pátek konce.

Letos jsme se ubytovali ve čtvrtek ve Fishbach kempu, který i přes vzdálenost asi 8 km od výstaviště poskytl maximální komfort a pohodu, jaká může v kempu být. Vytvořili jsme menší český koutek a do soboty bylo vystaráno.







Závěrem lze říct, že Friedrichshafen se vydařil a příští rok se sem asi opět vrátíme dokoupit další nepotřebné vybavení pro ham život. Zbývá jen dořešit otázku, zda-li nezvolit delší časový pobyt jako většina Němců, kteří, jak bylo vidno, měli v kempu zázemí už od pondělí.