10. 3. 2009

Začátek závodní sezóny 2009 u OK2KOG a OK2POE

Zima nám pomalu končí svoji sezónu a to je neklamné znamení začátku závodní sezóny 2009.

Bývá pomalu pravidlem, že 1. Subregionální závod doprovází přívaly sněhu a nebo jiné šílené počasí a tak většina „rozumně“ smýšlejících hamů volí méně náročné kóty pro závod. Dalo se tedy čekat, že dostupné kopce budou pod sněhem a tedy v tomto období nepřístupné a proto závod kolektivka OK2KOG absolvovala z domácího pohodlí přímo ze Zubří.

OK2KOG a pásmo 2m jel Mirek OK2FBY se Standou OK2BGN, kteří rozdávali body, 66 QSO a necelých 10.000 bodů. Použitá byla nová yagi z dílny OK2FBY viz foto, jinak se žádný zázrak v podobě techniky nekonal. Podmínky podle Mirka podprůměrné a od počátku závodu se jen zhoršovaly. V neděli se s blížícím koncem vyhouplo sluníčko a podmínky se vrátily do normálu. Anténa vydržela, předzesilovač ani rotátor nebyl k dispozici tak se alespoň rozdaly body.


Pásmo 70cm mám na starosti já, OK2POE a jelikož opravdu u nás boj o přední příčky nehrozí, odjel jsem závod pod svojí značkou. Navíc jsem chtěl vyzkoušet nový "domácí" setup, sestávající se ze čtyřčete 4x12 elementů yagi podle mého vzoru, které jsem použil naposledy při PD na kopci. Zisk cca necelých 20dbd (ve volném prostoru) v 16 metrech nad zemí v ASL 350m. To vše doplněno dobrým předzesilovačem takže konečně už si začínám zvykat po minulých závodech, že slyším i trávu růst… Dokonce vydržel celý závod, hi. Anténní technika tentokrát nezklamala, i když jsem se o ni v noci trochu strachoval s přibývajícím větrem, který dal anténám zabrat. Po ránu jsem se zhrozil pohledem na 2 houpající se holuby na posledních prvcích a měl 5 minut co dělat je vyhnat. Měli to asi pěkně už od večera nacvičené, protože točení rotátorem vybírali s přehledem a ani moje hlasité projevy pro ně nic neznamenaly.
Na straně zařízení tentokrát bylo FT-817 s PA 90W doplněné rogerbeepem a pamětí na výzvu, která jak už to bývá zase stávkovala a tak jsem to operativně řešil a přepojoval drátky a mikrofony. Ale co by to byl za závod bez starostí. Domácí pohoda vynahrazovala chybějící nadmořskou výšku a taky se projevila neúčast big gun stanic a tím i nezarušené pásmo. Podmínky šíření se mi zdály dosti podivné. Na výzvu toho moc nepřišlo, ale s pomoci KST chatu a vystihnutí vhodného okamžiku se daly dělat pěkná spojení, jen je musel člověk stihnout. První 2 hodiny to chodilo pěkně na německo, ale do OK1 to od nás moc nešlo. Jižní směr se jevil až na chvilkové vyskočení Italů dosti slabě. Celkově to dalo konečný výsledek necelých 26.000 bodů, malý počet QSO (87) ale znamenal průměr na spojení téměř 300km. V květnovém závodě se těším na slyšenou ať už pod OK2KOG nebo OK2POE a snad bude u nás slyšet i víc OK1 :-)

Petr OK2POE